top of page
Poza scriitoruluiIva Berghmann

7 Filozofii de viață preluate din cultura chineză pentru a obține echilibru mental și emoțional

Bucuria schimbării și speranța unui an mai bun sunt o constantă în toate culturile lumii. Anul Nou chinezesc - Anul Tigrului - se prefigurează a fi (ca orice alt an) plin de provocări și schimbări mai mult sau mai puțin benefice. Nu sunt nici expert în cadranele lunii, nici în zodiacul chinezesc, dar sunt expert în modul în care funcționează mintea omului. Și știu că ceea ce credem este ceea ce va genera acțiunile noastre și, implicit, rezultatele pe care le vom obține.


Cultura chineză este plină de vorbe de duh care au menirea de a-i face pe oameni să trăiască mai fericiți, mai împliniți și în armonie cu tot ceea ce-i înconjoară. Indiferent că suntem occidentali, balcanici sau asiatici, aceste idei de viață ne pot ajuta să avem un echilibru mental și emoțional.


Despre Simplitate

„Viața este simplă, dar insistăm să o facem complicată.” -Confucius

Aș putea spune că mai simplu de atât nu se poate. Ia lucrurile exact așa cum sunt ele, fără să le mai complici. Cu toții cunoaștem acel desen intitulat - VIS - în care cineva a desenat o linie dreaptă care unește punctul A de punctul B și alături un alt desen - REALITATE - în care pare că un copil de 3 ani a desenat haotic o linie care unește cele două puncte. Privind acest desen oftăm cu un zâmbet în colțul gurii pentru că știm despre ce este vorba. Drumul acela complicat și în zig-zag nu este realitatea primită, ci este realitatea creată pentru că ne lipsește claritatea, încrederea, perseverența și determinarea de nu ne mai lăsa deturnați din planurile noastre de zgomotul vieții. Fii CLAR(Ă) în ceea ce vrei și faci!



Despre Natură

„Luna nu se luptă. Nu atacă pe nimeni. Nu se îngrijorează. Nu încearcă să-i strivească pe ceilalți. Își menține direcția, dar prin însăși natura sa influențează.”- Ming-Dao Deng

De nenumărate ori am spus că natura ne oferă exemplele perfecte de filozofie de viață, renaștere, supraviețuire și strategie de creștere. Acum poți să te iei după exemplele brutale din regnul animal unde fiarele se rănesc cu brutalitate unele pe altele sau poți urma exemplul firului de iarbă care-și va vedea de treaba sa fără să-i deranjeze pe ceilalți. Este loc pentru toți si toate, iar natura este exemplul perfect de sinergie și de obținere a echilibrului mental și emoțional. Observă-i secretele!


Despre Suferință

„Cei mai răi sunt aceia care nu știu cum să sufere. Sunt momente când singurul lucru corect pe care-l putem face este să ne suportăm necazurile până când va apărea o zi mai bună.” - Ming-Dao Deng

Creșterea începe întotdeauna în afara zonei de confort și din păcate nu există creștere altfel. Asta înseamnă că, fie te aruncă „viața” și te forțează să crești, fie te pui tu în afara zonei conștient(ă) fiind că este lucrul corect pe care să-l faci pentru a te îndrepta în direcția obiectivelor tale. Cu cât vei accepta mai repede acest lucru, cu atât mai ușor vei îmbrățișa schimbarea, durerea și suferința venind de fapt din rezistenta pe care o manifestăm la schimbările din interiorul nostru. Practică ACCEPTAREA, nu RESEMNAREA!


Despre Cunoaștere

„Un om care cunoaște cât de puțin știe, este bine. Un om care crede că știe multe este bolnav.” - Lao Tzu

Am putea la fel de bine să-l cităm pe Socrate care spunea „Tot ceea ce știu este că nu știu nimic.” Cred că doar credem că știm multe când în esență nu avem cum să știm tot sau să cuprindem tot ceea ce ar fi de știu. Ce știu însă este că atunci când credem că le știm pe toate suntem condamnați la mediocritate. Evoluția vine tocmai din curiozitate, necunoaștere și dorința de a afla mai multe. Fii Curios(oasă)!


Despre Destin

„Să te iei de destin este ca și cum te-ai lua la trântă cu un campion în lupte: pentru a scăpa trebuie să accepți că vei cădea după ce ai fost aruncat. Singurul lucru care contează este dacă alegi să te ridici.” - Ming-Dao Deng

Destinul ... Ce subiect filozofic! Lucrurile se vor întâmpla la un moment dat. Calea ta este calea ta indiferent de se întâmplă. Dar ... ține minte că fiecare cale pe care o apuci este rezultatul deciziilor și alegerilor pe care le-ai făcut la un moment dat într-un context care a fost determinat sau nu de tine. Fă alegeri bune, pe termen lung!


Despre Ură

„Dacă urăști o persoană deja ai fost înfrânt(ă) de ea.” - Confucius

Ura este ca un venin invizibil care se plimbă pe sub pielea noastră și care are impact 100% asupra noastră nu asupra celui către care credem că o îndreptăm. Ne consumă timpul, energia și sănătatea în moduri pe care nici măcar nu le conștientizăm. Nu vei obține acel echilibru mental și emoțional nutrind sentimente negative pentru celălalt. Este ca și cum ai cere focului să se stingă, punând în continuare benzină pe el.


Despre Lăcomie

„Cine aleargă după doi iepuri nu prinde nici unul.” - Confucius

Oamenii sunt lacomi și își doresc de multe ori ce nu au (atenție nu ceea ce nu pot avea). Asta face ca lăcomia să pornească dintr-un mindset al lipsurilor. Acest mindset este cel care vânează individul toată viața, dacă nu învață că există și un mindset al abundenței. Nu mă refer aici la a fi milionar, ci la faptul că abundența se raportează la mai multe elemente: sănătate, prieteni, hrană, cunoștințe, abilități, competențe, copii sănătoși, etc.


Cu siguranță vom regăsi în culturile tuturor popoarelor „vorbe de duh” care urmate ne vor ajuta să avem o filozofie de viață care să ne creeze echilibru mental și emoțional.


A voastră în succes,



 

Dacă ești un/o împătimită(ă) al Zodiacului Chinezesc, iată câteva interesante despre această sărbătoare:


  • Culorile anului: verde, galben, roșu și albastru. Culoarea verde este cea mai importantă întrucât în cultura chineză culoarea verde reprezintă fertilitate, balanță, protecție împotriva contaminărilor, creștere și armonie.

  • 1/4 din populația globului serbează Anul Nou chinezesc, care mai este denumit și Festivalul Primăverii.

  • Data acestei sărbători se schimbă în fiecare an în funcție de calendarul lunar, însă întotdeauna va fi între 21 Ianuarie și 20 Februarie (în funcție de fazele lunii - Luna Nouă este faza de debut a noului an)

  • Petrecerile se țin lanț timp de 16 zile până la Festivalul Lampioanelor.

  • În timpul sărbătorilor sunt oferite și primite milioane de plicuri roșii cu urări, atât în format fizic, cât și digital.

  • Sărbătoarea produce cea mai mare mișcare de populație din lume, o migrație domestică de proporții epice, întrucât lumea pleacă pentru a-și vizita rudele.

  • Cel mai mare foc de artificii din lume este în China de Anul Nou Chinezesc, ceea ce face ca vizita în China în această perioadă din an să fie o experiență unică recomandată, de altfel, de agențiile de turism.

Postări recente

Afișează-le pe toate

1 則留言


liviu.biris
2022年1月25日

Incepe un Nou An.

Cum il gândești, așa va fi.

Dacă vrei sî fie pace, va fi pace.

Dacî vrei să fie altceva, va fi altceva !

按讚
bottom of page