În ultimile 6 luni am participat la foarte multe evenimente la care au fost invitați tineri în cea mai mare parte. La finalul fiecărui eveniment rugam audiența să-mi adreseze întrebări. Întrebarea care s-a repetat la fiecare dintre aceste evenimente a fost:
Ce sfat ați da tinerilor pentru a avea un start bun în viață?
Așa mi-a venit ideea acestui articol, gândindu-mă care ar fi recomandările pe care le-aș da versiunii mele mai tinere dacă ar fi să se afle în fața mea. Sper ca, indiferent de momentul în care vei citi aceste gânduri (rânduri) să fii curios(oasă) și să înveți din ele. Ideal ar fi să le transmiți și altora.
Acestea sunt câteva din lecțiile pe care le-am „primit” de la viață și de la „trecătorii” cu care m-am intersectat pe drum.
1. Cea mai profitabilă investiție? În tine însăți/însuți!
Suntem învățați să ne investim banii, să-i înmulțim și să ne aducă beneficii pe termen lung. Investim în case, mașini, obiecte, dar uităm de cele mai multe ori să investim în hrana noastră mentală/intelectuală, emoțională și spirituală. În experiența mea investiția în „hrană intelectuală” s-a dovedit a fi cea mai profitabilă - inclusiv din punct de vedere financiar. Cu cât suntem mai bine pregătiți, cu cât avem mai multe abilități și competențe, cu atât ne creștem șansele de a deveni specialiști mai buni. La acestea contribuie practica și experiența pentru a valorifica semințele inteligenței noastre. Dacă urmărim doar să facem bani, aceștia vor crea alți bani sau alte bunuri. Atenție: banii și bunurile se pot pierde!!! Avantajele investiției în tine se vor traduce prin crearea de asset-uri personale, indestructibile și care nu se vor pierde niciodată: atitudini, competențe, caracter, limbi străine, și multe altele.
2. Momentele de disconfort nu înseamnă că ești în locul nepotrivit
Ai făcut vreodată o decizie și după aceea (aproape imediat) ți-a părut rău?! Eu da și nu o dată! La început mă cățăram pe panta disperării, întrebându-mă ce a fost în capul meu, pentru ca apoi regretul și vinovăția să se instaleze pe perioadă nedeterminată. Cel puțin așa am gândit de câteva ori în viață. Luând contact cu formarea în Programare Neuro Lingvistică sau NLP și Coaching, mi-am dat seama că fiecare creștere, fiecare auto-depășire este precedată de disconfortul tuturor acelor aspecte sau situații necunoscute cu care trebuia să mă confrunt. Asta înseamnă ieșirea în afara Zonei de Confort - o lungă bătălie nu cu necunoscutul, ci cu temerile noastre legate de necunoscut și lenea de a face mai mult sau mai bine sau diferit. O dată ce acceptăm că toate acestea se vor întâmpla, atunci vom învăța să fim confortabil cu neconfortabilul.
3. Oamenii, lucrurile, locurile și situațiile sunt atât de faine pe cât de faine vrei să le vezi tu!
Nu mai știu cine a zis că toată treaba aceasta este o chestiune de perspectivă și că întotdeauna ar trebui să vedem care ar mai putea fi perspectivele. Atunci am ales o situație din viața mea în care mă regăseam ca fiind mai mereu nemulțumită și mi-am adresat întrebarea: Cum aș simți dacă această persoană ar dispărea din viața mea? Aș fi mai fericită, mai liniștită sau m-ar durea? Tu? Ai fi mai fericit? Sau ai suferi? Răspunsurile puse în perspectivă vă vor demonstra că este bine să vă plângeți mai puțin și să fiți recunoscători mai mult.
4. Nu ajuta dacă persoana nu dorește să fie ajutată!
Acesta este un adevăr greu de digerat:
„Nu există persoane neajutorate, ci doar persoane care nu vor să fie ajutate.” - Iva Berghmann
Știu că s-ar putea să nu-ți placă să citești aceste rânduri, dar te voi ruga să accepți această oglindă a realității. În cursurile de Programare Neuro Lingvistică sau NLP și în sesiunile de Coaching, mi-au trecut prin mână mii de oameni.Poate că nu aveau claritate, nu știau ce vor, avea o dilemă sau un conflict, dar nu erau neajutorați. O persoană care vrea să fie ajutată nu este neajutorată, ci cooperantă și implicată în rezolvarea propriei sale situații. Dar dacă nu vrea să fie ajutată pentru că se află în poziția în care-i este mai bine să se plângă și să dea vina pe alții pentru viața ei atunci nu este neajutorată, ci este victima propriei mentalități. Tot ceea ce vei face va fi să-ți pierzi timpul și energia cu o cauză pierdută din start.
5. Să fii singur(ă) este de preferat decât să fii înconjurat(ă) de oamenii nepotriviți.
„Ești mereu cu tine. Așa că ar fi bine să-ți placă să petreci timp în compania ta.” - Diane Von Furstenberg
De prea multe ori stăm în relații toxice sau petrecem timp cu persoanele nepotrivite pentru că ne este teamă de singurătate. Poate că ar fi bine să clarificăm aspectul antropologic aș al acestei temeri care și-a făcut „culcuș confortabil” în ADN-ul nostru. Este foarte adevărat că acum câteva mii de ani pe vremea lui Homo Neanderthal și Homo Sapiens supraviețuirea individului depindea de apartenența la un grup. Traiul în singurătate nu era o opțiune prea atrăgătoare în contextul în care procurarea hranei și apărarea în fața prădătorilor era mult mai eficientă în grup decât în solitudine. Mai mult, neadaptarea la regulile grupului echivala cu excomunicare din grup, ceea ce echivala cu o moarte aproape sigură. Atât cu lecția de antropologie. În ziua de azi omul modern încă nu a învățat că a evoluat și că pericolele preistorice sunt de domeniul trecutului. Mai există un aspect demn de menționat - unul care ține de oglinda personală - A fi singur(ă) cu tine înseamnă să petreci timp cu tine și gândurile tale. La început s-ar putea să nu îți placă ceea ce descoperi, dar este și cel mai bun moment în care să plantezi semințele pentru a face să crească ceea ce îți place.
6. Cel mai potrivnic dușman ești TU! TU te lupți cu Tine!
Tu ești cel mai puternic dușman al tău! Nimeni nu te poate răni, decât dacă permiți tu treaba aceasta. Nici un cuvânt nu te poate atinge! Tu cu abilitățile tale, ideile tale, credințele și acțiunile tale decizi cât de sus poți să sari. „Dar, Iva, nu pot!” Iar eu îți voi spune: „Încă. Nu poți încă!” Prin Coaching ai toate instrumentele necesare să dobândești claritate și pași concreți de acțiune. Și nu trebuie să mă crezi pe cuvânt și nici să plătești pentru asta. Poți accesa acum GRATUIT cursul de Coaching și să afli deja răspunsuri la întrebările pe care le ai sau situațiile cu care te confrunți. De ce spun că te „lupți cu tine”? Pentru că nu treci la acțiune! Pentru că ești nesigur(ă) pe tine! Pentru că nu duci lucrurile până la capăt! Pentru că amâni! Pentru că ți-e teamă! Pentru că este mai important ce cred ceilalți sau ce vor zice ceilalți decât ce crezi și ce zici tu! Este timpul să pornești pe un alt drum.
7. Acțiune!
„Mai bine ignoranță în acțiune, decât cunoștințe în repaus.” - Iva Berghmann
Orice vrei să faci, să obții sau să devii are nevoie de legile fizicii, adică de „mișcare” sau ceea ce numim în viața de zi cu zi ACȚIUNE! Tocmai de aceea cea mai importantă lecție a vieții mele s-a transformat pentru mine și mii de oameni într-un motto de viață și business - Schimbarea începe la nivelul acțiunii!” sau Change begins at the level of action, pentru că fără acțiune nu se întâmplă nimic - nici descreștere, dar nici creștere. Natura, așa cum am spun în articolul 7 Filozofii de viață preluate din cultura chineză pentru a obține echilibru mental și emoțional, ne oferă exemple, soluții și alternative la tot ceea ce viața „aruncă” în calea noastră. Trecerea la acțiune pune lucrurile în mișcare, înștiințând Universul că intențiile noastre trebuie să se materializeze. Nu facem nimic, nu se întâmplă nimic. Acțiunea mai are nevoie de două ingrediente: viteză și credință, dar despre asta vom vorbi într-un articol sau video viitor.
A voastră în succes,
Σχόλια